Historisk ojämlikhet
2019-03-04
För länge sedan rådde gigantisk ojämlikhet mellan de mäktiga kungar som styrde världens länder och de folk som de hade makten över. När folket hade fått nog av denna ojämlikhet infördes istället olika former av folkstyre genom mer eller mindre blodiga revolutioner eller reformationer.
Anledningen till ojämlikheten var en ojämn fördelning av den formella makten.
Idag har vi i stort sett samma gigantiska ojämlikhet mellan de mäktigaste i världen och det övriga folket som då. Skillnaden är att idag är det inte de som formellt styr oss som är problemet utan de som informellt styr oss med sina enorma ekonomiska resurser – via lobbyister, massmedia, marknadsföringskampanjer och partistöd.
Hur kunde det bli så fel igen nu när det ändå är folket som avgör vilka som ges makten att styra?
Det enkla svaret är att vi har ett globalt ekonomiskt system som per automatik skapar en allt extremare ojämlikhet mellan de som har mest och de övriga. Till en början märks inte några större skillnader, men allt eftersom tiden går blir skillnaderna större och större i en allt snabbare takt.
Det system som verkade så bra från början har nu blivit lika ohållbart ojämlikt som forna tiders kungamakt. Och om vi störtar de som idag har mest makt i detta system så kommer systemet att lika automatiskt generera nya makthavare på precis samma sätt som tidigare.
Det är alltså det ekonomiska systemet som behöver störtas denna gång – inte enskilda makthavare! Makthavarna är bara villiga produkter av det rådande ekonomiska systemet.
Det är detta som gör det så svårt att åtgärda ojämlikheten, för vi sitter alla fast i samma ekonomiska system och har alla något att förlora på att störta det.
Därför kommer förändringen förmodligen inte att ske förrän systemet kraschar fullständigt i nästa ekonomiska kris, eller i samband med ett tredje världskrig som i efterhand kanske kan få oss att ifrågasätta det system som orsakade det.
Det är nämligen just detta ekonomiska system som avgör när och var nästa världskrig kommer att utspelas.