Hur tidig eller sen är du?
2019-05-19
Vi har alla olika personligheter. Några är alltid lite före med allt och några är alltid lite efter med allt. Somliga älskar förändring och avskyr att anpassa sig. Andra avskyr förändring och älskar att anpassa sig.
Inget av detta är bättre eller sämre utan enbart olikheter som gör att vi som mänsklighet varken skenar eller stagnerar – även om det kan se ut så för den som har en diametralt motsatt personlighet!
Livet blir därför lite lättare för alla om vi tar hänsyn till dessa olikheter istället för att förvänta oss samma sak av alla människor.
När kommer du till festen?
Hänger du på låset när du är bjuden på fest eller är du den som inte dyker upp förrän festen är på väg att ta slut? Kanske kommer du nånstans mitt i festen så att det inte märks så mycket när du kommer? Eller försöker du bara vara så punktlig som möjligt?
Är du alltid först med det senaste modet – eller kanske sist? Kanske bryr du dig inte alls om modet – eller så väntar du tills alla andra följer det innan du själv hänger på?
Var du tidig med att sopsortera eller har du inte ens börjat än? Hängde du på när du märkte att de flesta av dina vänner verkade sopsortera – eller var det när du blev uppmanad av myndigheterna i någon annonskampanj?
Har du alltid levt så hållbart som möjligt och länge varit medveten om alla globala samband, eller väntar du tills lagen tvingar dig till det som anses hållbart? Kanske vägrar du även då?
Är det en släkttradition?
När skaffade familjen sin första bil? När skaffade familjen TV? Färg-TV? Dator? Följer du en lång släkttradition att vara först eller sist med nymodigheter? Eller är du en rebell som agerar tvärtemot det som familjen brukar göra? Försöker du omvända familjen eller försöker de omvända dig?
Att förstå sig själv när det gäller hur man agerar när det gäller att hänga på en generell samhällsförändring är nog det första steget man måste ta innan man kan få förståelse för hur andra agerar inför samma samhällsförändring.
Om vi inser att alla kan vara olika på denna punkt blir det lättare att acceptera både sin egen snabbhet och den tröghet man då kan uppleva hos resten av befolkningen – eller sin egen tröghet och de obehagligt snabba förändringar man då kan uppleva runt omkring sig.
Ett sätt att underlätta detta är att berätta för andra vid vilken tidpunkt man brukar komma in i matchen oavsett vad det gäller. Då slipper man kanske orealistiska förväntningar av olika slag och kan även släppa sina egna förväntningar på andra.
De som är snabbast brukar sätta fart på saker och sedan hänger det stora flertalet på en efter en och vissa av dem kanske även tar över, och till sist ansluter sig de trögaste och bidrar genom att inte längre göra motstånd.
För att en samhällsförändring ska bli framgångsrik behöver hänsyn tas till hela denna långa process och anpassas i varje skede till den del av populationen som just då är redo att ta till sig förändringen.
Om förändringen går för fort eller för långsamt kommer det bara att generera motstånd som blir större ju mer förändringshastigheten skiljer sig från den förändringstakt som den aktuella delen av folket är redo för.
Oavsett var på skalan man befinner sig vad gäller förändringsbenägenhet så behöver man ta hänsyn till alla andra om man förväntar sig samma hänsynstagande tillbaka!
Detta kan minst sagt vara tålamodsprövande, men icke desto mindre nödvändigt för att en förändring ska kunna ske på ett hållbart sätt.
Själv är jag ofta bland de första som hänger på. Hur tidig eller sen är du?