Julfundering om traditioner
2019-12-24
Vissa traditioner fortsätter att fylla ett relevant syfte medan andra bara är en vanemässig påminnelse om någon typ av historisk företeelse. Sedan finns det även traditioner som fullständigt förfelar sitt syfte.
Exempel på det första är att samla familjemedlemmar under julhelgen eftersom det kanske är enda gången på året då man faktiskt ses allesammans.
Idag lever vi inte bara längre ifrån varandra än man gjorde förr, vi är dessutom för det mesta upptagna på olika håll med allt möjligt som hindrar oss från att träffas allihopa på en och samma gång.
Samtidigt har modern teknik gjort det möjligt att stå i kontakt med varandra närsomhelst dygnet runt, vilket medför att det inte blir lika angeläget att träffas på en och samma samma plats när ett sådant tillfälle ges.
Därför är det fint att ha en tradition då alla familjemedlemmar trots allt samlas för att umgås åtminstone en gång om året.
Exempel på det andra ovan är det rent historiska firandet av Jesu födelse i ett land där endast ett fåtal överhuvudtaget bryr sig om vem Jesus var och varför han ska firas.
Att ändå fortsätta fira detta precis som förr känns nästan vanvördigt mot det relativa fåtal som fortfarande kallar sig kristna och som denna högtid betyder oerhört mycket för.
Men visst kan alla icke-troende fortsätta att fira Jul på samma sätt som förr om de så vill utan att det nödvändigtvis behöver störa oss som genomskådar spektaklet och/eller är kristet religiösa.
Men förutom de två ovan nämnda exemplen på traditioner så finns det även en tredje typ av tradition vars ursprungliga syfte helt har kommit att förfelas. Ett praktexempel på detta är julmaten!
Förr i världen så hade man ofta sparsam tillgång på mat under större delen av året. Maten bestod huvudsakligen av det man själv kunde odla på den plats man bodde. Att äta sig mätt var inte alltid möjligt för den som ville vara säker på att ha kvar något att äta även under resten av året.
Julen blev den tid på året då man tillät sig att äta så mycket man ville av allting man hade, som kompensation för de försakelser man nödgats göra under resten av året. Förmodligen kunde även vissa näringsmässiga bristsjukdomar begränsas på detta sätt.
I dagens samhälle har vi sedan länge möjlighet till denna typ av julfestande varje dag året runt. När statistiken visar att det är den fattigaste delen av befolkningen som lider mest av övervikt förstår man hur långt detta har gått.
Att i en sådan vardagsmiljö av överkonsumtion av mat ändå behålla jultraditionen att äta mer än någonsin under julhelgen blir ju därför rena vansinnet!
Vi borde redan för länge sedan ha bytt ut denna tradition mot att just under julen äta precis som man traditionellt åt förr under årets övriga dagar. Då skulle denna tradition kunna fortsätta fylla en viktig funktion även i dagens överflödssamhälle!
Grötfrukost på havre och mjölk. Överbliven stekt gröt med lingon till lunch. Potatis och sill till middag. Knäckebröd med potatis och smör till kvällsmat. Om man dessutom avslutar varje måltid innan man hunnit bli mätt så har man en långvarig svensk tradition som skulle vara nyttig att återuppliva just under julen!
Lokala varianter förekommer säkert runt om i landet och många hushåll hade både mindre och mer än så till vardags. Min poäng är att göra julmaten till en tradition som återigen fyller ett relevant syfte i en tid när det ursprungliga syftet helt och hållet har förfelats.
God Jul och smaklig måltid!