Varför det blir som det blir…
2016-01-11
Väldigt många är missnöjda med samhällsklimatet på senare år, med den hårdnande tonen människor emellan och en polarisering som bara rullar på.
Vart tog sansen, eftertänksamheten och gråskalan vägen, kanske även du undrar?
Tittar man närmare på samhällsklimatet så kan man urskilja Politiker, Massmedia och Facebook som tre av huvudaktörerna i sammanhanget.
Politiker är per definition tvungna att ta ställning för eller emot allt som rör på sig – det kallas att profilera sig – så deras medverkan till polarisering är inbyggd i det system vi har. Med fingertoppskänsla kan ett parti välja den ståndpunkt som ger flest röster i nästa opinionsundersökning. Det kallas att anpassa politiken efter verkligheten. När samhället polariseras så hänger politikerna på. Det skapas en ond cirkel som gynnar populistiska politiker.
Massmedia lever på att blåsa upp rubriker och spetsa till för att få reaktioner, och på så sätt sälja fler lösnummer eller få fler tittare/lyssnare. Huvudsaken folk blir upprörda av det som skrivs eller sägs! En balanserad och objektiv analys säljer helt enkelt inte lika bra som en hårt vinklad och provocerande sådan. Enkel matematik – enkel företagsekonomi. Även massmedia har alltså ett vinstintresse i att samhället blir mer splittrat.
Facebook är ändå den mest intressanta aktören i sammanhanget eftersom det är ett relativt nytt fenomen som inte har några egna åsikter alls – med undantag för vissa anständighetsregler.
Men facebook har en struktur, och är uppbyggd på algoritmer som ska gynna affärsmodellen, dvs göra så att allt fler engagerar sig under allt längre tid i det innehåll som presenteras. Detta innebär i klartext att ett inlägg som får många gillanden och kommentarer hamnar i många fler vänners flöden och under en längre tidsperiod än om inlägget får färre gillanden och kommentarer.
Om du gör ett inlägg som är välbalanserat och oprovocerande så är risken mycket stor att du inte får många kommentarer, även om många gillar inlägget. Inlägget försvinner då ganska snabbt ur flödet och når inte ut till särskilt många.
Om du istället gör ett inlägg som är tillspetsat och provocerande kommer du säkert att få lika mycket medhåll som mothugg i kommentarerna och gillanden från alla meningsfränder. Detta gör att inlägget hela tiden fylls på med nya kommentarer som svar på tidigare kommentarer och inlägget får ett både långt och vida spritt liv.
Den senare typen av inlägg kommer därför att dominera fullständigt över de sansade inläggen i samma fråga, och tvinga fram ställningstaganden för eller emot – istället för att mana till eftertanke och vidsynthet. Den senare typen av inlägg är därför mer gynnsam för facebooks affärsmodell och kommer således att fortsätta främjas av rent ekonomiska skäl.
Vi har alltså tre tunga samhällsaktörer som alla främjas av en samhällsutveckling som ingen önskar, men som de flesta av oss ändå medverkar till istället för att ta avstånd från!
Jag har dessvärre ingen lösning på detta – har du?
(Kommentera gärna… 😉 )