Är du ett flockdjur?

De flesta människor tycks vara flockdjur, dvs de lever och anpassar sig så gott de kan till vad resten av flocken – dvs människorna omkring dem – gör. De blir därmed accepterade av flocken och får del av den trygghet som flocken har att erbjuda i form av numerärt antal och social konformitet.

För ett flockdjur är det viktigt att alla i flocken har ett gemensamt och förutsägbart beteende. Den som inte har det skapar oro och osäkerhet i flocken och blir därför utstött om den inte anpassar sig.

Den som inte tillhör en flock får därmed inte heller del av flockens trygghet utan måste skapa sin egen trygghet på andra sätt som flockdjuren inte behöver ägna sig åt. Trygghet ser därför väldigt olika ut för flockdjur jämfört med de som inte tillgör en flock.

Själv har jag aldrig varit ett flockdjur även om jag emellanåt har försökt. Jag har ständigt gått andra vägar än flocken, vare sig den har bestått av samhället, vänkretsen eller familjen. Ofta har jag till och med valt den väg som ingen annan gått just därför att ingen annan gått den.

I normala fall kan både flockdjuren och alla de andra samsas på den gemensamma savann som vi alla lever på, vare sig den består av byn, trakten, regionen, landskapet, landet, kontinenten eller världen.

Men när jag nu ser högljudda diskussioner om påbuden från överheten att alla ska anpassa sig till samma restriktioner så undrar jag om skiljelinjen mellan de olika åsikterna kanske handlar om huruvida man är ett flockdjur eller inte?

Den som levt hela sitt liv som ett flockdjur kommer troligtvis att fortsätta underordna sig och finna styrka och trygghet i flocken, medan den som inte levt sitt liv som ett flockdjur troligtvis kommer att fortsätta med att söka styrka och trygghet utanför flocken.

Det paradoxala som då kan hända är att de som inte är flockdjur ändå börjar samarbeta med varandra med det enda gemensamma syftet att motsätta sig överhetens påbud. Men eftersom de inte är flockdjur så brukar detta samarbete aldrig bli så starkt eller långvarigt som när flockdjur samarbetar.

Frågan är alltså om vi alla är flockdjur i lika hög grad, eller om vissa av oss är flockdjur och andra inte, eller om vi alla är flockdjur i väldigt olika grad i ett brett spektrum – och om detta i så fall kan förklara de olikheter som vi ser i samhället idag vad gäller att lyda överheten och göra som flocken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *