Den exkluderande mediabilden

Många av våra massmedia har sedan länge upphört att återge verkligheten i sin nyhetsrapportering.

Istället väljer dessa nyhetsredaktioner att förmedla en på förhand bestämd bild av aktuella händelser.

Detta gäller såväl inom etablerad media som inom alternativa mediakanaler – trots att de försöker vara varandras motpoler.

Exempel på detta är när etablerad media uttrycker sig genom kraftigt överdrivna generaliseringar som “hela landet är lamslaget av sorg”, “ingen trodde att detta skulle kunna hända”, och när alternativa media gör samma sak med “ingen är förvånad över det som hänt” eller “folket har tröttnat på regeringens politik”.

Liknande formuleringar skapar en stark känsla av samhörighet med dem som håller med och ett lika starkt exkluderande av dem som inte håller med. Och detta är också själva syftet.

Istället för att förmedla alla aktuella fakta och därigenom låta nyhetskonsumenterna bilda sig en egen uppfattning försöker dessa mediakanaler få nyhetskonsumenterna att ansluta sig till mediakanalens uppfattning av vad som hänt.

Metoden som används för att uppnå detta är det starka grupptryck som de ovan nämnda formuleringarna utgör.

De som inte ger efter för detta grupptryck och accepterar den beskrivning som förmedlas av en mediakanal exkluderas därmed från nyhetsrapporteringen och tvingas söka sin nyhetsinformation från annat håll.

Alternativmedia vill gärna vara en motpol till etablerad media, men använder sig vanligtvis av precis samma grupptrycksmetod fast med motsatt agenda.

Etablerad media har som en reaktion på alternativmedias allt starkare ställning börjat att i ännu högre grad än tidigare förmedla sin egen bild av en händelse istället för att vara så objektiva och neutrala som möjligt.

Dessvärre tycks det därför inte finnas någon enda mediakanal som går helt fri från detta grupptrycksfenomen i sin nyhetsrapportering, och det enda man då kan göra är att ta del av så många olika mediakanaler som möjligt för att få en så bred bild som möjligt av vad som egentligen hänt.

När kommer den första mediakanalen som väljer att inte exkludera någon nyhetskonsument genom sin rapportering och därmed ger en mer objektiv bild av verkligheten?

Det handlar ju trots allt bara om att sluta generalisera och istället ge mer än ett enda perspektiv på vad som hänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *