Vad är fri media?

Det är skrattretande ofta som benämningen “fri media” används om vissa av de mest ofria media man kan tänka sig, så vad menas egentligen med fri media och har det flera olika betydelser? Låt oss gå tillbaka i tiden och börja från början.

Media kan numera vara tidningar, radio, TV eller Internet. Gemensamt för samtliga är att de alla började som verktyg för statsmakten. Den första betydelsen av fri media är därför media som är fri från statsmaktens inflytande. Därmed faller till att börja med all media som är styrd eller finansierad av statsmakten bort.

När tidningar, radio, TV och Internet blev mer och mer förekommande så var det alltid alltid ekonomiska intressen som låg bakom de första reklamfinansierade mediekanalerna som bröt sig fria från statsmonopolet. Kommersiell media var alltså fria från statsmaktens ekonomiska inflytande och kallades därför fri media tills de nästan tagit över helt. Då blev det istället dessa reklamfinansierade kommersiella kanaler som på grund av beroendet av reklamfinansieringen inte längre kunde kallas fria media.

Då dyker det istället upp media som enbart finansieras direkt av mediekanalens lyssnare eller läsare genom prenumeration eller andra betalningsalternativ. Dessa media är fria från såväl statens som reklamens inflytande och har därför blivit det som idag ofta kallas fri media. Dock händer det att dessa blir så beroende av sin publiks ekonomiska bidrag att de anpassar innehållet till vad publiken helst vill ha, vilket även gör att dessa inte är fria – såvida de inte klarar sig utan sin publiks ekonomiska stöd.

Och även om de inte skulle vara helt beroende av sin publiks ekonomiska bidrag så har många av dessa media ofta en ideologisk grund eller politisk agenda som gör att de håller sig till denna i hela sitt utbud, vilket gör att de visserligen är fria från allt ekonomiskt beroende, men de är inte politiskt och ideologiskt fri media.

Ett sätt att hantera detta är att öppet deklarera sin ideologiska eller politiska grund, så att alla förstår att man är fri media inom dessa ramar. Ett annat sätt är att öppet deklarera att man inte har någon politisk eller ideologisk agenda alls – vilket givetvis blir en omöjlighet i praktiken, eftersom även den som är helt neutral anses tillhöra motståndarsidan enligt den rabiata devisen ”Den som inte är för oss är emot oss!”.

Då återstår bara att öppet representera alla motsatta ideologier eller politiska agendor i en och samma mediekanal på ett balanserat sätt. Att låta samtliga ideologiska eller politiska motståndare tillsammans styra och balansera innehållet i en mediekanal torde vara det som närmast skulle kunna kallas verkligt fri media, om man samtidigt är oberoende av alla de tidigare nämnda ekonomiska intressena. Detta är dock betydligt lättare sagt än gjort.

Frågan om vad som är fri media besvaras därför bäst med motfrågan “Fri från vad?” och går därför inte att besvara innan motfrågan är besvarad.Det finns i tur och ordning ”statsmaktsfri media”, ”reklamfri media”, ”sponsorfri media”, ”politiskt fri media” och ”ideologiskt fri media”. Jag vill ändå påstå att ett perfekt exempel på verkligt fri media är just detta inlägg som jag själv skrivit, med mig själv som enda källa.

Jag är inte ekonomiskt eller ideologiskt beroende av någon, och min ideologiska grund är att undersöka sanningen snarare än att redovisa den. Min politiska grund är att alla ska ha samma frivilliga procentuella inflytande i alla politiska beslut – vilket paradoxalt nog gör mig till allas politiska motståndare, eftersom inget enda politiskt parti någonsin har verkat för ett sådant rättvist system. Jag står därför helt utanför all partipolitik någonsin. Kan media bli mer fri än så?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *