Hur en digital slipsten dras

Efter att ha använt mig av diverse digitala tjänster som är gratis om man bara använder de grundläggande funktionerna och kostar pengar om man dessutom vill ha de mer avancerade funktionerna, kan jag konstatera att de alla följer ett och samma mönster.

När de har fått massor av användare som använder deras grundläggande gratisfunktioner så ändrar de plötsligt någon funktion till det sämre och erbjuder möjligheten att upphäva denna försämring genom att betala för användandet av tjänsten.

Hur ärliga och användarvänliga de än har framstått och beskrivit sig själva från början så är detta den utveckling som alla digitala tjänsteföretag tycks välja att ta till slut. Girigheten tar över när de har tillräckligt många användare som inte betalar för den grundläggande tjänsten.

Alternativt lägger de istället in störande reklaminslag i de grundläggande funktionerna och erbjuder reklamfrihet om man börjar betala för tjänsten.

Den ursprungliga – hederliga – affärsmodellen, att låta den avancerade betaltjänsten täcka kostnaderna för den grundläggande gratistjänsten var tydligen bara ett sätt att binda upp tillräckligt många användare för att senare kunna pressa dem på pengar när tjänsten blivit marknadsledande.

Det är så slipstenen dras av de digitala tjänsteföretagen.

Bästa sättet att hantera detta är att överge sådana tjänster i samma ögonblick som de gör på det viset och istället gynna någon konkurrerande uppstickare som förhoppningsvis inte kommer att göra likadant under de närmaste åren…

Mest idealiskt är tjänster av typen Open Source, som drivs med en helt annan agenda än att dra in så mycket pengar som möjligt. Tyvärr kan dock även denna typ av tjänster gå snett genom att de främsta utvecklarna istället har en politisk agenda som plötsligt införs – men utan minsta möjlighet att betala sig fri från den.

Det sägs att makt korrumperar, och det verkar som att det även gäller för digitala tjänster. Men det är dock vi användare som avgör exakt hur mycket makt dessa tjänster har genom att välja att fortsätta använda dem eller inte när de blir korrumperade.

Utan oss stannar slipstenen – tillsammans har vi total makt över den digitala korruptionen!

Facebook, YouTube, SoundCloud, Wikipedia, Linux, m fl kan försvinna snabbare än Netscape, Alta Vista, MySpace, Lunarstorm och Torget – om någon fortfarande kommer ihåg dessa gigantiska internetportaler som totalt dominerande marknaden för inte alls så länge sedan.

Vi må tyckas vara beroende av dem, men de är betydligt mer beroende av oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *