Framtidens gemenskap?

En människa tillhör vanligtvis ett antal olika gemenskaper. Jag ska här beskriva hur dessa olika gemenskaper förhåller sig till varandra på gott och ont, och hur samhällsutvecklingen påverkar detta.

1. Den första gemenskapen är familjen, som ibland kan sägas omfatta hela ens släkt beroende på hur starka band som råder inom släkten.

2. Den andra gemenskapen är samhället som vi automatiskt blir en del av när vi föds. Detta kan sägas bestå dels av en formell och en informell del.

Den formella samhällsgemenskapen är nationen som vi är formella medborgare i, med de lagar vi alla måste följa och de resurser som finns att tillgå.

Den informella samhällsgemenskapen är det lokala grannskapet, dvs de människor som vi geografiskt har närmast omkring oss.

3. Den tredje gemenskapen är vänkretsen som vi själva utvecklar under hela vårt liv. Denna kan också sägas bestå av en formell och en informell del.

Den formella vänkretsen är de vi umgås med i skolan, arbetet och andra institutioner. Den informella vänkretsen är de vi väljer att umgås med på vår fritid.

DAGSLÄGET

Samhället har sedan länge tagit över de flesta funktioner som tidigare gjorde oss beroende av familjen, släkten och våra grannar. Idag kan även den som helt saknar släktband och grannar leva ett drägligt liv.

Samtidigt har detta gjort oss så oberoende av både familj och grannar att vi inte behöver utveckla och underhålla denna gemenskap alls, utan kan istället leva våra liv i deras närhet utan att ha någon närmare kontakt med dem.

Den digitala teknikutvecklingen har dessutom gjort att vår gemenskap med vänner i skolan, arbetet och på fritiden har börjat ersättas av mer likasinnade vänner över hela världen som vi kan finna i olika intressegemenskaper på Internet, och kommunicera med på chattar eller i digitala samtal med såväl ljud som bild i realtid.

Allt detta har gjort oss både oberoende och fria, med hela världen som vårt smörgåsbord av gemenskaper och umgänge. Men bara så länge allt fungerar…

FRAMTIDEN

Ponera att samhället en vacker dag av någon anledning inte fungerar som det var tänkt. Inget Internet eller ingen el, eller ingen värme, eller ingen bensin, eller ingen mat, eller inget vatten, etc – eller en valfri kombination av dessa akuta brister.

Den gemenskap som då återstår är den familj som du eventuellt bor med samt dina grannar. Alla andra gemenskaper du har är åtminstone tillfälligt helt bortkopplade. Vad ska du göra?

Om du redan har insett att detta scenario är ett av många sannolika framtidsscenarier så kanske det inte skulle påverka dig särskilt mycket, eftersom dina lokala gemenskaper antagligen redan är förberedda på att tillsammans tillgodose de flesta av era vardagliga behov.

Du känner då dina grannar väl och har goda relationer till dem. Ni kanske redan har hjälpt varandra praktiskt på en mängd olika sätt och vet därför vem av er som kan hjälpa till med vad.

Oavsett vilken av de akuta bristerna som skulle vara mest akut så är en väl fungerande kommunikation det allra viktigaste för att kunna åtgärda en akut brist. Saknas en väl etablerad kommunikation med den närmaste omgivningen i form av en redan väl etablerad gemenskap så blir oddsen betydligt sämre.

Mitt tips är därför att fortsätta göra dig oberoende och fri med samhällets och den digitala teknikens hjälp, men samtidigt utveckla och underhålla de lokala gemenskaper som skulle kunna ersätta det som de förra har att erbjuda.

För även om de akuta bristerna aldrig uppstår så kommer du ändå att upptäcka något ovärderligt hos de människor som varje dag finns i din omgivning. Fundamentala mänskliga kvaliteter av det slag som vårt moderna samhälle har slutat värdesätta – våra förenande likheter istället för våra separerande olikheter.

Jag tror att det är detta som vårt samhälle skulle behöva mer av redan idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *