Flock, Individ och Auktoritet

Kan det vara så enkelt att det är ens identitet som del av en flock eller som självständig individ som avgör hur auktoritetstroende man är? Logiken bakom detta är i alla fall väldigt enkel.

Om du identifierar dig som del av en flock så behöver du kunna följa flocken för att vara del av den, och då är en tydlig ledare för flocken något som i hög grad underlättar detta för samtliga i flocken. Ju större auktoritet flockens ledare har desto lättare blir det att vara en del av flocken. I din samverkan med andra människor identifierar du även dessa som del av en flock precis som du, såvida de inte uttryckligen identifierar sig som individer.

Om du identifierar dig som individ har du inte alls flockens behov av en ledare eftersom du enbart behöver följa dig själv för att kunna vara en individ. En ledare skulle tvärtom enbart försvåra detta. I din samverkan med andra människor identifierar du även dessa som individer precis som du, såvida de inte uttryckligen identifierar sig som del av en flock.

Ovanstående två extrema ytterligheter är för de flesta kombinerade till en högst personlig blandning, med en viss andel identitet som individ och en viss andel flockidentitet. Ju större andel flockidentitet man har desto större behov av en stark ledare att följa – och därmed desto större auktoritetstro. Ju större andel identitet som individ man har desto mindre behov av en ledare och därmed desto mindre auktoritetstro,

När du möter en annan människa kanske du identifierar denne som en individ eller som en del av en flock eller som något mittemellan, helt beroende på hur du identifierar dig själv just då. Detta kan utgöra ett hinder för förståelsen er emellan – dels om det visar sig vara ett felaktigt antagande, och dels om ni utgör varandras motsatser vad gäller identiteten.

För att bättre förstå en annan människa är det därför bra att känna till vilken identitet denne har i detta avseende, eftersom det är avgörande för era eventuella olikheter vad gäller auktoritetstro enligt ovanstående resonemang. Med kunskap om detta kan både missförstånd och oförstånd lättare undvikas.

En av de många olikheter vi har som människor är just graden av auktoritetstro, och detta tar sig uttryck i en uppsjö av olika åsikter, ideologier och politiska partier med varierande grad av auktoritetstro som fundament.

För att få ett väl fungerande samhälle behöver dock alla grader av auktoritetstro – från ingen alls till total – respekteras och helst bemötas med en djup förståelse för var och ens grad av identitet som del av en flock och som självständig individ.

Detta kan appliceras på nästan alla samhällsfrågor som diskuteras i sociala media, och jag hoppas att det kan bidra till att skapa den förståelse för motparten som ofta saknas i dylika diskussioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *