Reaktiv och Proaktiv politik

Den reaktiva politiken utgår från det som nyligen hänt och lägger fram förslag på lösningar avsedda att åtgärda de aktuella problemen. Denna politik ser vi ständiga exempel på i riksdagsbeslut efter riksdagsbeslut. När lösningarna efter en viss tid kommer på plats så har problemen redan hunnit bli mycket värre, varpå hela processen börjar om på samma reaktiva sätt igen.

Den proaktiva politiken utgår också från det som nyligen hänt men beaktar även vad som hänt tidigare och vad som sannolikt kan förväntas hända framöver. Sedan läggs förslag på lösningar som åtgärdar de problem som sannolikt råder vid den tidpunkt då lösningarna sätts in. När lösningarna efter en viss tid kommer på plats är de väl anpassade till de redan förutsedda mycket värre problemen som hunnit uppstå, varpå problemen blir lösta en gång för alla.

Den proaktiva politiken ser vi sällan exempel på numera, medan den var mycket vanlig förr. Det kanske beror på att vi då befann oss i den västerländska civilisationens uppgångsfas medan vi numera befinner oss i dess nedgångsfas.

Förr innebar politik att olika riksdagspartier hade olika idéer om hur man gör samhället allt bättre. Idag innebär politik istället att olika riksdagspartier har olika idéer om hur man bäst hindrar samhället från att bli allt sämre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *