Den nya hållbarheten

Detta är den utlovade fortsättningen på mitt tidigare inlägg “Den nya ohållbarheten”.

För att inte hamna i den ohållbara situationen att bli förhindrad tillgång till el, vatten, värme, telefon, internet, TV, radio, drivmedel, mat etc av multinationella storföretag som helt dominerar sin marknad så behöver man vidta vissa åtgärder.

Den mest uppenbara åtgärden vore att göra sig oberoende av den risken genom att inte alls vara kund hos sådana företag. Detta skulle dock leda till att man nästan helt står utanför samhällets alla normala funktioner, och de flesta är nog inte beredda att göra det.

Men man kan ändå röra sig åt det hållet, och det gör man bäst genom att hitta backupsystem som långsiktigt kan ersätta de dominerande systemen utan att man omedelbart överger dem.

I nästan alla resursexempel ovan innebär detta att hitta lokala lösningar som kan ersätta eller till och med överträffa de globala eller nationella lösningar som vi idag använder till vardags.

El, vatten och värme går ju att få fram maximalt lokalt, dvs du kan ha solpaneler, egen brunn och ved från egen skog. Förr i tiden var det vanligt att en bruksort var helt självförsörjande på el via det vattendrag som alltid fanns i närheten. Kanske är det dags att börja återskapa detta i samhällen där det är möjligt – som en både enkel och lönsam lokal säkerhetsåtgärd.

Det är emellertid främst de högteknologiska digitala tjänsterna kommunikation, massmedia och sociala media som utgör de största riskerna när det gäller hållbarhet som kan undanhållas oss av de företag som tillhandahåller dem. Så hur ersätter man dessa lokalt?

LOKALSAMHÄLLETS ÅTERKOMST

Vadå återkomst? Lokalsamhället har väl aldrig varit försvunnet! Förvisso inte, men lokalsamhällets tidigare funktion har helt försvunnit genom olika kommunala, regionala, nationella och globala landvinningar. Vi är idag inte alls beroende av våra grannar för vår överlevnad.

Kommunen förser oss bland annat med el, vatten, avlopp och sophämtning. I stor utsträckning även med fjärrvärme. Maten finns i närmaste större samhälle. Regionen förser oss med persontransporter och vård. Nationen reglerar de mobiltelefon- och datanät vi använder, och globala företag förser oss med de många tjänster vi dagligen använder oss av i dessa nät.

Alla dessa resurser gör oss mindre sårbara – så länge de fungerar och så länge vi tillåts ha tillgång till dem. Men när de slutar fungera eller vi inte längre får tillgång till dem så blir vi ännu mer sårbara än vi var innan de ens fanns!

Det är just här lokalsamhället tidigare funktion behöver återkomma – som ett långsiktigt hållbart skyddsnät när de större aktörerna ovan inte längre förser oss med det vi behöver, vare sig det beror på verklig brist eller på storföretagens maktutövning.

Lokalsamhället jag här pratar om är enskilda småorter eller byar inom en kommun, eller naturligt avgränsade områden inom kommunens större orter. Ett lokalsamhälle upphör nämligen att vara ett lokalsamhälle om det blir för stort.

UPPTÄCK DINA GRANNAR

Steg ett i att skapa den nya hållbarheten är att göra lokasamhället till ditt nya nätverk. Vi är numera bortskämda med att ha ett nätverk av likasinnade från hela världen tack vare sociala media. Samtidigt gör detta att vi kanske inte ser värdet i människor som verkar annorlunda än vi själva.

Det är därför dags att upptäcka dina grannar och återupptäcka allt grundläggande som förenar oss istället för att vanemässigt irritera oss på det som skiljer oss åt – det kan vi istället använda oss av för att försöka förstå varandra bättre. Du kommer även att upptäcka likasinnade grannar som du inte visste fanns så nära dig hela tiden eftersom du då var fullt upptagen med att kommunicera med andra likasinnade på facebook.

Redan nu har vi alltså början på någonting som inte bara kan ersätta utan även överträffa sociala media, nämligen minst lika givande grannkontakter i verkliga livet. Dessa kan inte någon algoritm på Facebook plötsligt stänga av dig från. Det är istället dina livs levande grannar som avgör om de vill att du ska ha ömsesidig tillgång till dem eller inte.

Nästa steg i att skapa den nya hållbarheten är att ha ett lokalt utbyte av såväl nyheter som information och kultur av olika slag. Förslagsvis hemma hos varandra om utrymmet räcker till, annars i en större gemensam lokal.

Att regelbundet träffas informellt för att berätta om vad som händer och är på gång lokalt är sannolikt viktigare än att ta del av allmän nyhetsrapportering. Att samtidigt utbyta värdefull information, synpunkter och kunskaper som de närvarande besitter kan ibland både ersätta och överträffa en sökmotors resultat i samma ämne. Slutligen kan ett levande framförande av någon lokal kulturyttring överträffa ett motsvarande inspelat framförande på YouTube med hästlängder.

Ovanstående är mitt långsiktigt hållbara förslag till alternativ om/när de digitala plattformarna av olika anledningar inte låter oss få tillgång till deras tjänster. Den långsiktigt hållbara framtiden finns därför i lokalsamhället – och dessvärre enbart där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *