IQ, Tro och Intuition

När du står inför valet att agera inför en fara som från olika håll påstås vara både farlig och ofarlig så kan det kännas väldigt förvirrande. Särskilt om valet kan visa sig vara på liv och död!

Här kan en hög IQ normalt vara till stor hjälp för att bedöma situationen, men det förutsätter att det finns tillräckligt med korrekt information, fakta och statistik för att kunna göra en korrekt bedömning. Om sådan saknas så bör en hög IQ istället användas till att konstatera denna brist och därefter låta bli att göra en bedömning av situationen baserad på ett bristfälligt beslutsunderlag.

Om ens IQ inte är tillräcklig för att kunna bedöma situationen så kan man istället vända sig till de auktoriteter man tror på och använda sig av deras bedömning. Detta förutsätter dock att man har tillräckligt stark tro på dessa, oavsett vad denna tro är baserad på – eller har försvagats av. Om sådan tro saknas bör man erkänna detta för sig själv och låta bli att göra sin bedömning baserad på en auktoritet som man inte riktigt tror på.

Om varken ens IQ eller tro är tillräcklig för att kunna bedöma situationen så återstår fortfarande ens intuition som en möjlig bedömningsgrund. Detta förutsätter dock att man dels har tillgång till den och dels anser den så pålitlig att den går att använda som enda bedömningsgrund inför ett beslut som kan visa sig vara på liv och död. Om man inte har tillgång till sin intuition så går den inte alls att använda som bedömningsgrund. Om man däremot har tillgång till den men inte litar på den så har man ett liknande läge som ovan, när man inte riktigt tror på en auktoritet.

Om ingen av ovanstående tre varianter är tillräcklig som bedömningsgrund för ditt beslut så kan du lika gärna singla slant – eller om möjligt vänta med att ta beslutet tills du antingen har fått fram tillräckligt korrekta fakta, eller fått tillräcklig tro på en auktoritet, eller litar tillräckligt på din intuition.

En kombination av ovanstående tre varianter kan ofta leda till en och samma bedömning, men ibland även till två eller tre helt olika bedömningar. Pröva dig fram och se vad som fungerar för just dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *