Motståndsrörelsen

All offentlig makt utgår från folket. Så står det i vår grundlag. Det är ytterst få som är öppna motståndare till detta, och det skulle i så fall innebära att det är folket som styr i Sverige. Men så är det inte. Folket styrs av ett antal makthavare som lever på att styra oss istället för att vi tillsammans styr oss själva.

Det finns en motståndsrörelse, en stark motståndsrörelse. Motståndsrörelser gör alltid motstånd mot de som har makten. Enligt vår grundlag så är det folket som har den offentliga makten, och motståndsrörelsen består därför av alla som på olika sätt gör motstånd mot folkets makt. Låt oss undersöka vilka de är – motståndsrörelsen mot folkmakten.

Vilka som skulle förlora mest på att folket får mer makt är naturligtvis de som skulle vara tvungna att överlåta sin nuvarande makt till folket. Det innebär i första hand de politiker som idag styr folket, och dessa är därför de främsta motståndarna mot att folket får mer makt.

Men även alla andra som idag har makt över folket riskerar att den skulle minska om folket fick mer makt. Allt ifrån statstjänstemän och socialarbetare till massmedia och telecomföretag. Dessa ingår därför också i motståndsrörelsen mot folkmakt.

Sedan finns det dessutom väldigt många individer bland helt vanligt folk som misstror sina medmänniskors förmåga att tillsammans styra landet, till den grad att de av denna anledning vill hindra folket – inklusive sig själva – från att få mer makt.

Det finns med andra ord en massiv motståndsrörelse mot folkmakt som gör det nästan omöjligt att få all offentlig makt att utgå från folket – trots att detta är vad grundlagen proklamerar i Regeringsformens allra första mening.

Om man ser historiskt på detta så blir det mer förståeligt, då folket har varit obildade analfabeter utan den kunskap och tillgång till information som dåtidens makthavare haft. Men idag är folket tillsammans mer bildade och informerade än nutidens makthavare, och detta utgör därför inte längre något skäl till motstånd mot folkets makt.

Motståndsrörelsen mot folkets makt består idag till stor del av de historiska maktstrukturer i form av representativ parlamentarism som hindrar folket från att använda sin direkta makt, och makthavarna vägrar envist att ändra på dessa strukturer för att kunna bibehålla och även utöka sin egen makt över folket.

Detta låter obehagligt nog som en beskrivning av en diktatur, trots att det är beskrivningen av en helt vanlig representativ parlamentarisk demokrati. Fundera gärna över det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *