Mörkertal och oro

Ordet mörkertal innebär den del av en viss statistik som det saknas uppgifter om och som därför är okänd. Ett mycket vanligt exempel på mörkertal är oanmälda övergrepp av olika slag.

Det finns många olika anledningar till att vissa övergrepp aldrig polisanmäls och blir en del av statistiken. Rädsla för gärningsmannen, beroende av gärningsmannen och skydd av gärningsmannen är bara några få av dessa. Ett annat vanligt skäl är att övergreppet inte ledde till påvisbar skada eller inte gick att bevisa.

Alla dessa anledningar till att inte anmäla påverkar dock den utsattes oro för att det ska hända igen, och för att det kanske även ska eskalera. Om statistiken för övergrepp går ner samtidigt som statistiken över oro för övergrepp går upp dramatiskt så kan detta alltså bero på att mörkertalet ökat lika dramatiskt.

Detta skulle lätt kunna verifieras eller vederläggas med statistiska mätningar av enskilda individers utsatthet för övergrepp av olika slag som inte polisanmälts. Så istället för att avfärda en ökad oro med polisens brottsstatistik skulle man enkelt kunna undersöka korrelationen mellan mörkertalet och den upplevda oron, och därigenom få en verklighetsuppfattning som stämmer bättre med den faktiska verkligheten.

Frågan i en sådan undersökning skulle kunna vara ”Har du eller någon närstående under det senaste året blivit utsatt för något som har ökat din oro?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *