Debunksamhället är här!

Efter att informationssamhället tog över industrisamhället har vi nu kommit in i debunksamhället.

Debunk är det engelska ordet för “avslöja som felaktigt”, och har blivit en nödvändighet i det överflöd av information som vi dagligen utsätts för.

Det brukar börja med en information i massmedia eller sociala media som någon anser felaktig. Då går denne ut med motsatt information och hävdar att den första informationen är fel – det som brukar kallas “debunk” i detta sammanhang.

För att kunna överrösta den ursprungliga informationen är “debunken” tyvärr ofta lika överdriven som det som ska “debunkas”, vilket gör att även “debunken” resulterar i invändningar i form av “debunk av debunken”. Sedan fortsätter detta “debunkande” fram och tillbaka tills alla har tröttnat.

För att urskilja sanningen måste man därför följa hela kedjan av “debunkande” information vilket kan vara ganska arbetsamt, men till slut har man förhoppningsvis alla fakta på bordet.

Vad är då problemet med en debunk?

Skillnaden mellan en “debunk” och en diskussion är att en debunk vanligtvis avfärdar allt som motparten säger och misstänkliggör ofta även motparten som person.

Detta är inte konstruktivt, eftersom det ofta finns ett korn av sanning även i en omfattande härva av lögner. Och det är just detta som gör att “debunkandet” kan fortsätta, eftersom avfärdandet av den allra minsta sanning resulterar i goda skäl för någon att “debunka” den som avfärdar den.

Att istället nyansera sin kritik och bekräfta det allra minsta som man anser är korrekt i meningsmotståndarens information skulle omedelbart leda till en mer konstruktiv diskussion – men det blir betydligt svårare att nå ut med en sådan i det gigantiska informationsflödet än en uppseendeväckande och överdriven “debunk” av allting. Därför blir det så sällsynt med nyanserad kritik.

Och därmed har vi tågat in i debunksamhället.

Min förhoppning är att vi till slut får nog av “debunkeriet” och övergår till öppna konstruktiva diskussioner istället – dvs diskussionssamhället.

Den som lever får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *