Kulturen viktigare än jobben!

Som den engagerade landsbygdsutvecklare jag numera är så vill jag delge mina tankar och erfarenheter av boende i glesbygd i såväl Dalarna som Värmland och Småland.

Många är de som hävdar att jobben på en ort är det viktiga för att den ska kunna fortleva. Själv hävdar jag istället att det är kulturen!

Om kulturutbudet på en ort är tillräckligt stort så vill folk både stanna kvar och flytta dit vare sig orten har några jobb att erbjuda eller ej. Jobben kan man alltid pendla till om man för övrigt trivs med livet och människorna på en ort.

En ort som erbjuder jobb men ingen kultur är långt ifrån lika lockande som det omvända. Detta är min erfarenhet från tre helt olika glesbygder i vårt land.

Det som verkligen behövs på en ort är en fungerande infrastruktur. Skola, mataffär, post, kollektivtrafik, vård och omsorg. För att detta ska finnas krävs ett visst befolkningsunderlag. Det handlar därför om att se till att folk vill bo och leva sitt liv på den orten – men inte nödvändigtvis att jobba på samma ort!

Detta gör man enligt min mening bäst genom att ha ett levande kulturliv, och då menar jag inte ett bidragskrävande kommunalt eller statligt kulturutbud utan ett kulturliv som hålls levande genom de människor som själva bor där!

Musik, konst, teater, film, poesi, dans, föreläsningar och kurser av alla de slag. Man måste inte nödvändigtvis vara professionell eller etablerad för att kunna erbjuda kultur av hög kvalitet.

De modiga amatörer som vågar erbjuda en lägre men unik och genuin kvalitet är ofta de som mer än andra inspirerar andra amatörer att våga prova sina vingar! På detta sätt utökas och utvecklas skaran av utövande kulturarbetare på en ort sakta men säkert.

“Vi har ingen lokal” är tyvärr en alltför vanlig anledning till att inte göra någonting alls. Men det behövs ingen lokal till att börja med! Använd ditt vardagsrum eller kök!

All form av framgång och utveckling börjar med en enda person. Du själv eller någon annan. Även om din kulturverksamhet bara lockar till sig en enda person så har du därmed redan fördubblat din framgång. Dyker det upp ytterligare två till så är framgången fyrdubblad!

Större lokaler ordnar man betydligt lättare när vardagsrummet inte längre räcker till för alla som vill ta del av det som erbjuds där. Då blir det dessutom ett mer angenämt steg att ta än om man skulle ha tagit det innan man hade någon publik alls.

Även om du spelar säckpipa på nybörjarnivå eller dansar timslång färöisk kvad-dans eller målar experimentella tavlor med förbundna ögon så är det värt att ge andra möjlighet att ta del av din konstform. Du inte bara berikar ortens kulturutbud utan kan även inspirera andra att själva bidra till det!

Kanske behöver kvalitetsbegreppet inom kulturområdet även breddas till att betyda mer än skicklighet, kreativitet och inlevelse. För mig har kvaliteter som originalitet, autenticitet, närvaro och mod blivit minst lika viktiga för min uppskattning av konstnärliga uttryck.

Detta gör att jag kan uppskatta kultur på alla möjliga utvecklingsnivåer och föredrar numera att bli glatt överraskad än att bli förutsägbart underhållen av etablerade kulturarbetare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *