Smittspridningsfunderingar

Nu när covidvaccinet har kommit igång och skyddar de vaccinerade från sjukdomssymptom om de blir smittade och sjuka så uppstår en intressant matematisk fråga: Kommer smittspridningen därmed att öka eller minska?

Om de vaccinerade anser sig ofarliga för sina medmänniskor och därför börjar resa och umgås mer än tidigare så ökar ju risken för smittspridning, eftersom de vaccinerade kan vara smittbärare utan att ha några symptom när de är sjuka.

Fast å andra sidan sägs de vaccinerade covidsjuka inte smitta lika mycket och länge som de ovaccinerade covidsjuka, och därmed minskar risken för smittspridning.

Smittspridningen beror således på hur mycket de vaccinerade ändrar sitt beteende efter vaccineringen. Kommer de att börja resa igen och umgås i större sällskap i olika sammanhang, eller fortsätter de med munskydd och distans precis som tidigare?

Man kan även fråga sig om det är riskablare att umgås med vaccinerade än med ovaccinerade, eftersom de ovaccinerade vet att de ska hålla sig hemma om de får minsta symptom medan de vaccinerade inte får några symptom även om de blir sjuka, och därför inte kan veta när de ska hålla sig hemma.

Kanske får ett vaccinationsintyg därför motsatt funktion? Dvs att endast ovaccinerade som inte har några symptom tillåts resa och samlas i större sällskap medan alla vaccinerade betraktas som potentiella symptomfria smittbärare?

En spännande tid väntar oss alla – både som ovaccinerade och som vaccinerade!

På längre sikt bör vi kunna räkna med att flockimmunitet uppnås så att smittspridningen minskar för att till slut försvinna helt, men frågan är hur smittspridningen förändras under det närmaste året?

OBS! Detta inlägg tar inte generell ställning för eller emot vaccinering och därför tar jag bort alla kommentarer som gör det, för att behålla fokus på den spännande frågan: Kommer smittspridningen att öka eller minska när fler vaccineras?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *