Ekobygd eller Ekoby?

Många av de som drömmer om att flytta till landsbygden har ofta tanken på ett gemensamt boende i form av ett kollektiv eller en ekoby. Länge trodde även jag att detta var idealet. Men sedan jag för några år sedan flyttade ut på landet för andra gången har jag upptäckt de stora fördelarna med en mer decentraliserad gemenskap.

I ett kollektiv eller en ekoby har man gemenskapen med sina likasinnade vänner på nära håll. Man betraktar sig själva som en grupp och blir sedd av omgivningen som en grupp. Som grupp blir man lätt självtillräcklig och relativt ointresserad av den omgivande lokalbefolkningen, och det blir ofta ömsesidigt.

När en grupp uppstår i ett lokalsamhälle uppstår samtidigt en underförstådd grupp av alla som inte tillhör den gruppen. Detta skapar en avståndstagande vi-och-dom-känsla som inte uppstår annars. Och det är just detta som är problemet med kollektiv och ekobyar.

Lösningen!

Om man är en grupp likasinnade vänner som flyttar till landsbygden och istället bosätter sig i olika småbyar i samma trakt så undviks detta problem samtidigt som man uppnår en rad fördelar:

Gemenskapen finns fortfarande på relativt nära håll. Flera av vännerna har dessutom antagligen familj eller sambo. Avståndet till närmaste likasinnad vän bör vara högst en mil för att bli rimligt. Alla bör bo högst tre mil från varandra. Dessa avstånd är baserade på mina småländska erfarenheter och kan se annorlunda ut på andra håll i landet.

Varje vän kommer att behöva bekanta sig ordentligt med sina närmaste grannar och även undersöka vilka de övriga byborna är. Här kan man överraskande finna flera nya likasinnade vänner och även nya vänner som man har ömsesidig glädje av på många sätt eftersom man sitter i samma båt så att säga.

Genom att man betraktas som individ och inte som en del av en grupp så blir kontakterna automatiskt mer personliga än de skulle blivit annars. Båda parter har samma intresse av en ny bekantskap på lika villkor.

När varje likasinnad vän har genomgått denna sociala etablering i respektive by har man inte bara fått sina egna nya lokala vänner utan även tillgång till de andra vännernas nya lokala vänner!

  • På detta sätt stärks den ursprungliga gemenskapen genom att vännerna blir en ännu större tillgång genom sina nya lokala vänner.
  • Den lokala gemenskapen stärks genom att man som nykomling kan sammanföra lokala vänner som kanske inte umgåtts så mycket tidigare.
  • Slutligen stärks även gemenskapen i hela bygden genom att dessa vänskapsband kopplar samman vänner från alla de byar där de ursprungliga vännerna slagit sig ner.

Detta är en monumental win-win-situation som är ytterst värdefull just på landsbygden där de geografiska avstånden ofta är ett hinder för en sådan utveckling.

Jag vill därför uppmana alla som redan har bildat intressegrupper kring kollektivboende eller ekoby-boende att ta med sig dessa tankar i era planer på att tillsammans flytta ut på landet. Det finns allt att vinna och inget att förlora!

P.S. Tänk på att det är mer besvärligt för de som har små barn att förflytta sig, så jag rekommenderar därför att oftare samlas hos dem än hos andra för att göra det enklare för dem att delta i den sociala gemenskapen.

P.P.S. Min text tar enbart upp den sociala aspekten av lantlig boendegemenskap. Denna ska naturligtvis vägas mot andra fördelar av att bo i kollektiv eller ekoby, som t ex större social tillgänglighet, gemensam resursdelning och mindre total energiförbrukning. Gör en egen avvägning innan ni tar ett så viktigt beslut!

2 thoughts on “Ekobygd eller Ekoby?

  1. Viola Sandelin

    På sätt o vis har du rätt att man måste skapa nya vänner med dem som bor i trakten Ide’n med en Anastasiaby är en helt ny livsstil som jag tror gemene man på landsbygden inte har Kanske den kan etableras men inte i ett första skede Iden med en Anastasiaby är också att man hjälps åt med egen byggnation av hus eller andra gemensamma byggnader som behövs Läs om Anastasias tankar i böckerna som jag publicerat också om byarna i Ryssland där hundratals byar skapats efter hennes ideer. Finns bra videos på Youtube t ex Creation och många fler

     
    Reply
    1. Lennart Hallström

      Ja de sociala nackdelarna med att etablera sig som grupp har jag ju redan tagit upp i mitt inlägg, men det finns även andra nackdelar.

      Att bygga nytt i glesbygden är något av det ekonomiskt mest olönsamma man kan göra eftersom försäljningsvärdet på det man bygger kan bli mindre än hälften av byggkostnaderna pga det låga marknadsvärdet i området.

      Istället kan man hitta mängder av övergivna hus till salu för en tiondel av nypriset i glesbygden, och skapa en decentraliserad ekobygd på mycket kort tid för nästan inga pengar alls.

      Jag är stor anhängare till Anastasiabyar, men ser ovanstående nackdelar som ett stort hinder för dessa i vårt land.

      Ska man bygga nytt bör man hålla sig nära större städer där det istället blir lönsamt med nybyggnation så länge bostadspriserna fortsätter att öka.

      Jag tror därför mer på en Anastasiabygd långt från städerna där trakten sakta kan genomsyras av Anastasias naturenliga sätt att leva i en större gemenskap tillsammans med lokalbefolkningen.

      Rekommenderar slutligen alla att läsa böckerna om Anastasia. (Klicka på Violas namn så kommer du direkt till hemsidan!)

       
      Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *