Risk för empati

Att sitta och samtala en dryg timme med någon leder i stort sett alltid till att ni förr eller senare finner flera gemensamma nämnare och därmed lättare utvecklar en allt större förståelse och empati för varandra.

Om ni istället bara får ett par minuter på er att enbart uttrycka det ni tycker är viktigast för var och en av er så leder det nästan omedelbart till meningsskiljaktigheter och argumentation för den egna ståndpunkten istället för ett mer empatiskt lyssnande.

Gissa vilket av dessa scenarier som förekommer i så gott som all massmedia, med en närmast total brist på empati för den ena av parterna som följd?

Varje sådant inslag hjälper till att alienera oss från en meningsmotståndare som vi annars skulle riskera att börja känna empati för.

Huruvida detta är en medveten strategi från massmedias sida låter jag vara osagt, men det har i alla fall lett till en motrörelse på gräsrotsnivå som blir alltmer populär för varje dag som går – timslånga intervjuer med intressanta och/eller kontroversiella personer i form av såväl radiopoddar som videopoddar!

Här löper man stor risk att få förståelse och hysa empati för en meningsmotståndare, vilket gör att många som föredrar att leva i sina ekokammare av hat mot vissa åsikter försöker misskreditera denna typ av konstruktiva intervjuer på alla sätt de kan.

Rädslan för att känna empati för en meningsmotståndare kan för vissa sitta så djupt att det skulle hota hela ens offentliga identitet om det skulle ske, och måste därför undvikas till varje pris.

Men för de flesta normala människor är den nyvunna känslan av empati för någon som har en annan åsikt istället en oerhört hoppingivande lättnad som pekar på möjligheten att hitta en minsta gemensam nämnare genom konstruktiv dialog istället för en hårdnackad låsning genom retoriskt ställningskrig.

Därför tror jag att de långa poddintervjuernas ökande popularitet kommer att kunna motverka den polarisering och det hatklimat som massmedias nyhetssändningar både skapar och bidrar till genom sitt alienerande och empatifientliga format.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *